

AJANS HABER SES
**MEDYADAKİ GÜVENCENİZ**



Radyo Reklam Ses Prodüksiyon
Ajans Haber Ses Radyo Reklam Ses Prodüksiyon
Radyo Reklam Ses Prodüksiyon;
Reklamcılığın en önemli işlevlerinden biri markanın duyurumunu yapmasıdır. Markanın duyurumu, tüketicilerin yeni markaların farkına varması, markanın farklı özellikleri ve yararı hakkında tüketicileri eğitmesi, olumlu marka imajının yaratılmasını kolaylaştırmasıdır.
Reklamcılık, iletişimin kitlelere ulaşmada göreli olarak düşük maliyetli oluşundan dolayı en etkili biçimidir. Yeni bir markanın tanıtılmasını kolaylaştırırken var olan markalar için talebi ve top-of-mind farkındalık denilen ürün kategorisindeki markalar sorulduğunda akla ilk gelen marka olma şeklinde tanımlanabilecek farkındalığı artırır
. Reklam hem reklamı yapılan markaya hem de tüketiciye bir başka değerli bilgi sunar ki bu bilgi, var olan markanın yeni kullanım alanlarının öğretilmesidir. Bu uygulama, kullanım alanını genişletmeye yönelik reklamlar şeklinde ifade edilir. Etkili reklamlar, olası müşterileri reklamı yapılan ürün ve hizmeti denemeye teşvik eder.
Bazen reklamlar birincil talebi etkilerler. Birincil talep, bütün ürün kategorisi için talep yaratmaktır. Bundan daha sık olarak ise reklamlar, bir şirketin markası için talep yaratmak olan ikincil talep oluşturmaya çalışırlar. Hem işletmeden müşteriye hem işletmeden işletmeye satış yapan işletmelerin reklamları tüketicilere ve müşterilere bir markaya karşı diğer markayı denemeleri için akla yatkın argümanlar ve duygusal çekicilikler sağlar.
Reklamlar, bir şirketin markasının tüketicinin zihninde canlı tutulmasına yardım eder. Reklamı yapılan ürünle ilgili bir ihtiyaç oluştuğunda, daha önce izlenen/okunan reklamın etkisiyle marka, tüketicinin zihnine satın alınacak marka adayı olarak gelir. Bu durum, markanın belirginliğinin artması olarak adlandırılır.
Etkili reklamlar, aynı zamanda tüketicinin ilgisini çekerler ve satın alma olasılığını artırırlar. Şirketlerin sundukları ürün ve hizmetlerine değer katabilecekleri 3 temel yol vardır (Shimp, 2007). Bunlar; yenilik yapma, kalite geliştirme, tüketici algılarını değiştirme şeklide sıralanabilir.
Reklam, algıları etkileyerek markaya değer katar. Etkili reklam, markanın daha seçkin, daha stil sahibi, daha saygın ve daha yüksek kaliteli görülmesine yol açar. şampuan, televizyon ve fotoğraf makinesi gibi ürünler arasında yapılan bir araştırmada, reklam harcaması arttıkça, reklamı yapılan markanın daha kaliteli olduğu yönünde bir algının oluştuğu ve bu durumun da tüketicileri etkilediği görülmüştür.
Değer katmaya yönelik son sözü şöyle söyleyebiliriz: Reklam, marka inşa eder, markalar da iş. Reklamın birincil rolü, diğer pazarlama iletişimi çabalarını kolaylaştırmasıdır. Örneğin, reklam, kupon dağıtma aracı olarak kullanılabilir ve dikkati bu ve bunun gibi pazarlama iletişimi bileşenlere çeker.
Reklamın bir diğer yaşamsal rolü, satış temsilcilerini desteklemesidir. Reklam bir şirketin ürününü önceden satar. Böylece satış temsilcisi, olası müşterileri ile kişisel iletişiminde önceden kazanılmış değerli bir tanışıklık sağlar. Bir başka ifade ile reklam, satış temsilcisinin iddialarını daha inandırıcı kılar. Hem göze, hem kulağa hitap eden reklam medyalarıdır.
Yayın yapan reklam ortamlarında ses, söz, görüntü, efekt bütünlüğü içinde hedef tüketiciye ulaşır. Okuma alışkanlığı ve oranı düşük ülkelerde yayın araçlarında yer alan reklamlar tüketici üzerinde çok büyük etkiye sahiptir. Başta göze ve kulağa hitap etmeleri, her yaş, her cinsiyet ve her sosyo-kültürel gruptan kişilere ulaşması diğer reklam ortamlarına göre daha çok tercih edilmesine sebep olur. .
Radyo Reklamları Radyo insanlara her an, her yerde ulaşabilen geniş etki alanına sahip bir araçtır. Türkiye’de yayıldığı coğrafi alan, hitap ettiği nüfus büyüklüğü ile oldukça güçlü bir yayın aracıdır. Vericilerin kuruluşu kolay, maliyeti televizyona göre düşüktür, radyoların (alıcılar) fiyatları herkesin alacağı kadardır.
Ülkemizde radyolar bazı kişi ve kuruluşlara ait özel yayın istasyonları ve TRT ile etkinlikte bulunmakta, ulusal ve bölgesel çapta yayın yapmaktadırlar. Radyoyu kişiler istedikleri her ortamda dinleyebilirler. Kahvaltı masalarında, otobüsle seyahat ederken, arabalarında, kitap okurlarken rahatlıkla dinleyebilirler.
Reklam yayınlarında radyodan günün reklam kuşağı olan her saatte verilebilir. Radyoda belli bir program çekilerek, reklamı yapılacak ürün ya da hizmet hakkında verilecek mesajları bu programların arasına spotlarla yerleştirirler. Mümkün olduğunca ses efektleri ve kişilerin dikkatini çekecek reklam spotları hazırlanmalıdır.
Ulusal düzeyde yayın yapıldığında radyo etkin bir kitle iletişim aracıdır. Bölgesel yayın yapan radyolarla yerel kitleye hitap etmek ucuz ve etkili sonuç doğurur.
Radyo yayınlarında dört tip reklam kabul edilir.
Reklam ve kamu ilanı: Radyo spikeri tarafından okunan reklam duyurusudur.
Müzikli ve dramatik yapılı reklam: Reklam ajansları tarafından hazırlanan belli süreyi kapsayan içinde müziğin ve dramatik unsurların bulunduğu reklamlardır.
Programlı reklam: İçinde eğitici, eğlendirici, program bölümüyle birlikte reklamların da bulunduğu, kuruluşların ve reklam ajanslarının hazırladığı programlardır.
Bu tür programlar kendi içinde ikiye ayrılır.
Birinci kısım; işletme tarafından hazırlanan işletmenin ürettiği ve pazarladığı hizmet hakkında ürünlerin reklamının yapıldığı programlardır.
İkinci kısım ise; reklam ajansları tarafından hazırlanan içinde birçok işletmenin reklamı bulunan programlardır.
Özel tanıtıcı reklam programları: Bir mal veya hizmetin tanıtılması veya kültür, eğitim, turizm gibi bir takım hizmetler için hazırlanmış programlardır.
Bunlar kendi içlerinde ikiye ayrılırlar:
Birinci grupta; bir defa yayınlanan ve programın bütününün işletmenin mal veya hizmetinin tanıtımı için kullanılan programlardır.
İkinci grup ise; belli zaman aralıklarıyla yayınlanan programın başında ve sonunda reklam verenin tanıtıcı duyurularının bulunduğu programlardır
Ayrıca sosyal amaçlı reklamlar da radyo yayınlarında kullanılabilir.
Ülkemizde radyo reklamları 1960 yılında başlamıştır.
TRT yurt içinde radyo ağı en geniş kurumdur. 1990’lı yıllarda başlayan ve hızla gelişen bölgesel ve yerel radyo istasyonları etkin reklamlar gerçekleştirmektedirler. Ulaşılan kişi başına birim maliyeti açısından diğer medyalara kıyasla en düşük maliyet radyo reklamlarındadır. Radyo yayın maliyetlerinin hesaplanmasında kelime ve sinyal fiyatı önem kazanır.
Radyo yayınlarının diğer medyalara göre avantajları mevcuttur.
Hedef kitleye çabuk ulaşır. Bu özellikle güncel olaylarla ilgili hazırlanan reklam kampanyalarında tercih edilmesine sebep olur. Kısa bir zamanda radyo reklamı hazırlanabilir.
Maliyet açısından radyo en ucuz reklam aracı sayılır. Radyo hem reklam veren, hem dinleyici için ekonomik bir reklam medyasıdır. Seslendiği hedef kitle düşünülecek olursa, bir aybaşına düşen maliyetin uygunluğu gözlemlenebilir.
Radyo yayınlarının her yerden ve günün her saatinde dinlenebilir olması, en önemli avantajlarından biridir.
Farklı programlar sayesinde istenilen dinleyici kitlesine ulaşılma imkânı sağlar.
Programda spotu, metni değiştirmek kısa sürede gerçekleşir. Kısa bir zaman diliminde istenilen değişiklik yapılabilir.
AJANS HABER SES
** MEDYADAKİ GÜVENCENİZ**
