

AJANS HABER SES
**MEDYADAKİ GÜVENCENİZ**



Ajans Haber Ses Jingle (Cıngıl) Hazırlama
Ajans Haber Ses Jingle (Cıngıl) Hazırlama
Ajans Haber Ses Jingle (Cıngıl) Hazırlama
Jingle (Cıngıl) :
Radyo ve televizyon reklamı için yazılıp düzenlenmiş, akılda kalıcı ve dinleyenlerin dikkatini çekebilecek özelliklere sahip sözlü melodiye denir. Jingle’lar; Tasvir jingle’ları, doğrudan satış jingle’ları ve zor satışlar için yapılan jingle’lar olmak üzere 3’e ayırmak mümkündür (Özulu, 1994:76).
Bireylerin, bütün reklam müziklerinde en fazla dikkatlerini çeken müziksel özellik, reklam müziğinin ezgisi yönünde olmuştur. Reklam müziklerinin ezgisel yapılarına bakıldığında ezgilerin genelinin minör tonlarda olması, akılda kalabilecek kolay ezgiler ve sürelerinin kısa olması, reklam müziklerinde ezgiyi ön plana çıkarmıştır.
Minör tonların geleneksel müziğimizdeki bir çok makamın armonik yapısına uyumlu olması nedeniyle, çocukların beğenisinde etkin bir rol oynadığı çıkarımına varılabilir.
Reklam müziklerinde ezgiden sonra farkındalık yaratan unsur ritm olmuştur. Ritm, bir çok reklam müziklerinde ağırlıklı olarak kullanılmış ve bu tür reklamlarda ezgiye pek önem verilmemiştir. Reklam müziğini seslendiren sanatçı da izleyici üzerinde farkındalık yaratmada etkili olmuştur.
Reklamlar incelendiğinde, reklam müziklerini seslendiren sanatçıların popüler oldukları görülmektedir. Bu tür kişilerin reklam müziklerini seslendirmesi reklamın izleyici tarafından fark edilmesini sağlamaktadır.
Sanatçılardan sonra tercih, reklam müziğinin türü yönünde olmuştur. Reklam müziklerinde, hangi yaş grubu, cins ve tabaka hedef alındıysa o yönde müzik türü seçilmiş, bu şekilde izleyicilerin reklamlara karşı olan farkındalıkları arttırılmıştır. Reklam müziğinin daha önceden bilinen bir ezgi olması, içerisinde esprili sözler geçmesi ve kullanılan enstrümanlar diğer müziksel özellikler gibi etkili olmamış, farkındalık yaratma oranları düşük çıkmıştır.
Bu bilgilerden yola çıkacak olursak; reklamların izleyiciler üzerinde etkili olabilmesi ve ürüne karşı farkındalık yaratabilmesi için, reklam müziklerinin hedeflediği yaş grubu, cinsiyet ve farklı sosyo-kültürel yapılardaki bireylere göre hazırlanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Bireylerin, reklam müziklerinde en fazla dikkatlerini çeken müziksel özelliklere ilişkin tercihler incelendiğinde; bütün yaş gruplarında farkındalık yaratan unsurun reklam müziğinin ezgisi olduğu, ezgiden sonra ritme dikkat edildiği, müziklerde kullanılan enstrümanların, esprili sözlerin ve önceden bilinen bir melodi olmasının reklam müziklerinde farkındalık yaratma açısından çok önemli olmadığı, yaş grubu arttıkça ezgiye ve ritme dikkat edenlerin oranlarının da arttığı, reklam müziğini seslendiren sanatçının 13 yaş grubu üzerinde daha etkili olduğu, yaş artışına bağlı olarak müzikleri daha bilinçli bir şekilde dinledikleri ve reklam müziklerinin ezgisi, ritmi, seslendiren sanatçısı ile bireylerin yaşları arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Bu sonuç, reklam müziği üreticilerine çocukların ilköğretim döneminden lise dönemine geçiş sürecinde ezginin ve ritmin öne çıktığı reklam müziklerinin kurgulanmasında önemli bir fikir vermektedir.
Çocukların reklam müziklerinde ezgiye ve ritme önem vermeleri, çocukların müzik eğitiminde kullanılacak şarkıların seçiminde eğiticilere bir fikir vermesi açısından önem taşımaktadır.
AJANS HABER SES
"MEDYADAKİ GÜVENCENİZ”



